Figyeld

A videoklipet is nézd meg, a szöveggel, úgy a tuti!

2011. október 27., csütörtök

Neo

Neo - Ranbo 13

Vélemény: Ez egy igazi zenei különlegesség. Ráadásul kicsiny hazánk fiai (abból 3an) készítették. Humoros és egy ideológia elé támaszt görbe tükröt. A klipből sejteni fogjátok bizonyosan. 
  Oroszországban játszódik, Moszkvában. Rögtön az elején cirill betűvel van felvázolva a hős neve, ami a klip címe is. A Vörös tér épületei között forgunk, gyorsuló körökben. Majd a centrifuga bedob a (szerintem) Triumph Palace elé. Hú de vörös! Bemegyünk. A kotyvasztás már javában zajlik, egy őrült tudóssal. Aki eléggé Lenin fanatikus.A homloka bal felére még a vörös csillag és sarló kalapács is fel van karcolva. Miután megvolt a próbája az életre keltő vegyszernek, kiáll az épület legmagasabb tornyára és szétfújja hatalmas ventilátorával. Na ez az igazi bográcsozás! Meg mikor az orosz ruszli bukéja terjed.
  A városban több a Lenin szobor mint az ember. Lehet hogy a kisebbek orosz próbababa minták! és ugye még vannak a nagy szobrok. Folytatva egy kislány szedi a vörös tulipánokat a téren. Majd feltámad a vezér, előveszi reggeli dohányos gorilla hangját. Ettől a csaj úgy beijed hogy a száján keresztül leolvasható lesz a bugyija mérete! 1:36-nál azt nem értem, hogy voltak börtönben a leninek? Már a szobrokat is oda zárták?? és mi dühítette fel őket ennyire? - lehet hogy kapitalisták lettek ezek az Iljicsek! 1:40-től, két iszákos kamionsofőr a szereplő. Háttérben azok a cenzúrázott újságok a menők. 1:48, a kocsi visszapillantójára hívnám fel a figyelmet! Közben lenin úgy ficánkol a farakásokon, hogy egyszer csak feláll az egész járművel. A két hülye meg kiesik belőle. Ezután elindul a káosz! Kicsi nagy vezérek vörös talajon rohannak. 2:00-nél nagyon fain az a kis lenin relikvia. Az egyik mint King-kong az épületen, lenin-sapijában próbálja a csillagot leszedni. Majd ugyanúgy mint a filmben, lövik. Csak itt nem az amcsik, hanem az oroszok csinálják. Bár mondjuk ez nem is a kingkong! A szemetek még a sapkáját is lelövik. 
  2:14-nél fürdés közben tekinthetjük meg az urakat (a Moszkva folyóban). A hajó dudál rájuk, nem fér el a megtermett legényektől. A Meg Donals'Z sem olyan mint a megszokott. Ott jobb biztos, mert dupla a szivárvány. Itt van ez az orosz üzletember is. Kicsit rájön a cifra fosás mikor meglátja az óriást. A gatya is lecsusszan róla! 
  Mikor mindenki elvégezte dolgát, össze gyűltek a vörös téren. Mint ha egy koncerten lennének. A bandzáj végén felspannolva törnek ki a helyszínről. Egyesek már nem bírják tovább és zúzni akarnak, így a falat választják. Most komolyan: Mit csinálnak a tornyon azok a lenin-figurák? de nekem az a kép közepén lévő félmeztelen, húzentrógeres klón krapek tetszik. Aki lenget valami fehér rongyot. Olyan sokan lettek már hogy elszabadult a pokol! Érkezik is a jelentés a riválisnak: Amerikának!
  Washington, Fehér ház. Nagyon Klinton fazonú alak magyaráz, a legnagyobb golyószóró hősnek. Aki természetesen most is a legnagyobb puskát vette meg a boltban. 2:40-nél szemügyre vehető hogy valami Condom nevű cégnek dolgozik. Amit ő 5 centért árul. (Ő a tesztelő!) Megkapta az utasítást, helikopterével átszáguld Russiába. Csoda hogy belefért! Megérkezik és... (szöveg) "Itt van Ranbo, Rock and Roll!" Mindenkit szétlő akit csak ér! Menekülnek az alakok előle. Mindig, szokásosan végtelen lőszerrel jött a harcra! 3:00-nál ez durva ahogy 3mat üt egyszerre! Ilyen port még egy hurrikán sem kavar, mint ő! "Paff, paff, puff" oda van írva, illusztrálva, mennyire tökös legény is ez a Ranbo csóka. Jókora kupacot csinált már maga köré, de még mindig jönnek. Kollektíven támadnak az atyafiak. Leadja a vészjelzést!
  Klinton úr elaludt, ezért ébreszti a kakukk-vekkere. (Híradó: CMM) Felkel és látja, a hős bajban van! A 4 gombja közül (X, Room Service = szobaszervíz, Super Heros = szuperhős,Atom Bomb = azt hiszem ez érthető), mit választ? természetesen a megmentőket! Akik Honolulun nyaralnak a strandon. Vígan elvannak: BatMan balalajkázik, Izoman és Dart Vödör (ő mit keres itt) labdáznak, Szupermen fagyikázik... erre jön a kürt! Csessze meg, igaz e! de a kötelesség az kötelesség. Tarzan is megy utánuk a szoliból! Fantasztikus! Ő indával teszi meg az USA Orosz távot. A nagy-kemények pedig a repülőszárnyon. Megérkeznek ők is és püfölik a lenineket. Izoman ráadásul úgy érkezik meg hogy a fejére pottyan a komcsinak! Ez tőle nem az egyetlen mutatvány. Nézzétek az izmával milyen gyomrost ad (3:38). "Erre nem számítottál komám!" A legbrutálisabb a sötét nagyúr: ő beleire várja a vezért! A szabadságszobor is besegít, Dzsekó hathatós hangtechnikás/táncos segítségével. Mindenki ver valakit. Most látom hogy Csuvi is itt van!(Csiváuává)
  Nagy füst szál az égbe. Véget ért a harc. A csapat ott áll diadalittasan. I.T. is?- na jó, mind1. Ranbó nem öli meg az utolsót. Ezért boldogan fegyvert cserélnek. Esti kép: búcsúznak az alkotók, a hősök (Ranbó kemény azzal a Lenin könyvel!) és lenin alsógatyában, a kapott fegyverrel. Na meg az irányadó: Dzsekó!
  Nem csoda hogy ennyi díjat bezsebelt ez a műremek. A klip elképesztő. A zene pedig ezzel a harmonikás beütéssel nagyon hatásos. Ennyi Lenint látni 4 percig viszont tébolyító!          
Ismertetés:
  • A Neo együttes elektronikus, alternatív műfajban alkotja és játssza zenéit. 1998ban alakultan meg. Két tagból áll: Milkovics Mátyás és Moldovai Márk. Ők már a kilencvenes évek elején is belevágtak a zenélésbe. Ugyan is a Popular zenekarban játszottak, az akkor közkedvelt szinti-pop műfajban. 
  • A két zenészt fiatal korában megihlette a Depeche Mode és a Kraftwerk zenéje. Innen indult az egész. Első együttesüknek jól ment a szekér, azonban belső feszültségek támadtak, a túl drága színpadi díszletek, show miatt. Szétváltak, de a két alapító tag eközben megalakította saját stúdióját a: Neoworld -ot. Jobbnál jobb felszereléseket szereztek be. Több arany és platinalemezes énekes stúdió munkáit is ők végezték el. 
  • Első nagylemezük a: The Pink Panther Theme ('98), amiben a 60-as évek nagy filmzene-komponistájának Henry Mancini-nek alkotását dolgozták fel. A Rózsaszín párduc témája óriási siker lett. Elérték azt, ami magyar együttesnek csak ritkán adatik meg, hogy felkerültek az MTV és a VIVA listájára is. Japánban pedig a "legjobbak" válogatás cd-re is felkerült. Idehaza is szerették a zenekart. 
  • 1999-ben megjelent az első album: Elektrogram címen. Egyik fele hangszeres, másik fele énekes számokat tartalmazott. A lemez Pinkbeat című száma az angol Chanel 4 sportcsatorna egyik műsorának zenéjeként tünt fel. A legnagyobb sikert még is a Ranbo 13 aratta. "A MAHASZ a dalhoz készült klip rendezőjének, Pál Balázsnak ítélte oda a legjobb rendezésért járó Arany Zsiráfot, a Z+mánia 2000 fesztiválon pedig a szakmai zsűri az év videoklipjének kiáltotta ki szellemesen szórakoztató kisfilmet. A Kecskeméti Animációs Fesztiválon a tv-kritikusok díját is elnyerte. A Wanted az év videoklipje lett a Ranbo 13. A zenei szaklap szerint Milkovics Mátyás és Moldvai Márk a ’99-es év felfedezettje, az Elektrogram az év második legjobb lemeze, a Neo pedig az év harmadik legjobb zenekara lett." 
  • A magyar együttest egy szinten említik a Chemical Brothers, a Freestylers és a Massive Attack-al a világon.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése