Figyeld

A videoklipet is nézd meg, a szöveggel, úgy a tuti!

2011. július 9., szombat

Aneka

 
Aneka - Japanese Boy

Vélemény: Első élményem ezzel a számmal a GTA nevű játékban volt. A szám előjött amikor egy gettó mellett mentem el, képzeljük ezt élő helyzetbe: ott helyben agyonvernek. Na de ez nem von le semmit az értékeiből. Az NSZK-ban mindent bekajálnak ami diszkó, döbbenésemre Svédország és Norvégia is csatlakozott a szeretik listához. Biztos az ottani bovliárusok vették "ócsón" a lemezt. Arról azonban nincs hír hogy Japánban elattak-e bármennyi lemezt is. Lehet hogy ott a japán boyz már túl elcsépelt, sok van belőlle. Ott röhöghettek a hülye európaiakon: "No lám, megint egy ratyi nyugati majmolás!" Nem csak a számon, de az énekes nőn is elmosolyodhattak. Egy skót, ráadásul még a japán vonásokkal sem rendelkező hölgy énekli a csingcsáncsun zenét. Az előfordulhatott hogy sokat volt a skót japó piacon, "közelebbi" ismeretség sem kizárt. Túl sok volt a japán csődör a közelében. Itt a művésznév is. Az oké hogy valaki ilyen nevet választ, de ez cseppet sem hasonlít eredeti nevére: Mary Sandeman (Aneka, sehogy sem jó) de hát mindegy, egészségére. Belehalgatva a számba egy távolkeleti dallamvilág tárul elénk, euró-diszkóval párosulva. Ki volt az aki ezt kitalálta. Csoda hogy nem tagadták ki Skóciából egy ilyen szám után, még a hangja is tisztára átváltozott. A klipben pedig egy igazi mini japánt láthatunk. A háttértáncosok, a kellékek, na meg az énekes gésa. Várjunk csak! Hátul nem öltöztették be őket. Még egy NDK-s úttörő is belekerült a tömegbe (0:05 nél lehet látni bal felső sarokban, elég sokáig). A táncot meg kb 2perc volt betanítani. Felcsendül az ének. El se hinném hogy skót énekli. De mit énekelhet? "Icsi fecsi láv mí, a domb oldaon", ennek utánnajárok. Nem találjátok ki: "He said that he loved me, Never would go és az ó ó"- a japó ejtésre mentek rá inkább, mert marhára nem lehet érteni. Mindegy, európának jó lesz. A szövegben egyébként arról beszél hogy hová tünt a ferdeszemű hapsia, csak úgy fogta cuccát és ment. Biztos nem volt jó neki a klíma. Meg hogy mit mondjon a szakításról az embereknek. Bakker, biztos feltünt nekik hogy elment!, Skóciában! Ne viccelj már!. Na hát ha a szöveg nem is, ez a gésa ruha egész jól sikerált. Még hajtűje is van és hogy rámarkolt arra a mikrofonra. Majd imátkozásba kezd. Észrevettétek, mintha olvasna egy szöveget mikor énekel, súgógépről és a végén ránknéz. Azért micsoda buli lehet ott, egy jappó sincs a környéken se. Azt hittétek hogy lesz ott egy is...legalább a táncosok!...neeehm nem! Van kivetítő is. Szívás, mert fekete fehér. Ahhoz képest elég boldogan veszi tudomásul hogy elhagyta a fiúja. A szám végére már nem mutatják a csajt a kivetítőn. 
Ez nem igaaz...megtaláltam az igazi klippet is, az előző csak egy műsorból volt, de ne aggódjatok. Ugyan az. Csak az originál verzióban japán bábúkat szurnak be néha a videóba. A kezdezt pedig egy felkelő nap. A klip pedig elég sötét. Itt már nem olyan nagy a buli és Aneka is a kamerában vinnyog. Nem fedeztem fel itt sem még csak ázsiai emberkét sem. Legalább egy feka lenne. Hát ez a közönség, úgy űlnek ott mint ha tuskók lennének. Bámészkodnak, beszélgetnek is. Nézzétek meg azt is itt alul. Én azt mondom messze van japán, de mégis közel. Kössz Aneka.
 
  Aneka - Japanese Boy (eredeti klip)
Ismertetés:
  • Valódi nevén Mary Sandeman, származása: skócia, művésznevén Aneka, 1981-ben jelentős sikert ért el (ezzel) a Japanes boy számmal. Ezután több kislemeze is megjelent, de igazi sikert csak ezzel a számmal ért el. Ezért őt egyslágeres zenésznek is tartják. Bár szerintem ő ezellen tiltakozna. Az énekesnő élő koncertjein is kimonóban, gésaként jelent meg. A diskódivat leágazó csillaga miatt kellett abbahagynia elsősorban a további számok készítését. Készített ő, de már nem volt sikeres velük. Nem mellesleg a nyilvánosság előtt sem kívánt többet mutatkozni. Többször említette, hogy befejezi. Azonban mint később kiderült, eredeti nevén, visszatért fol-klor énekesnek. 
  • Sikerek: Anglia Svájc Svédország NSZK: Toplista 1. helyezés ('81 Japanes boy), a többi száma Ausztria, Svédország, NSZK futottak (Little Lady, Shooby Doo Doo).
  • Jelentősebb albumok: A fent említettek zárójelben.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése